Cześć wszystkim,
Wszystkiego najlepszego z okazji Święta Pracy. Trafna nazwa, bo to głównie praca fizyczna.
Po pierwsze, kilka wiadomości: zrobiłem kolejną grę. Nazywa się HUSKBOUND.
Jest generowana proceduralnie. Ma bardzo dziwną fabułę. Wyruszasz, robisz, co możesz, przynosisz mięso i wymieniasz je w pustce. Są dziwne potwory i walki z bossami. Jeśli lubisz dziwne, niezależne tytuły, ten jest pewnie dla ciebie.
Sprawdź to tutaj: https://play.fn.gg/island/8661-6277-7262?pl=cr00001
Więc co dalej ze Swampfall?
Usiadłem i uczciwie przyjrzałem się projektowi gry, a to, co znalazłem, było zagraconym bałaganem. Codzienne nagrody. Zawiła fabuła. Mechanika czynszu, która nigdy do końca nie miała sensu i nigdy tak naprawdę nie uzasadniła swojej obecności.
Wpadłem w klasyczną pułapkę gry-usługi. Dodawałem i dodawałem, i dodawałem, przez co z czasem gra stawała się coraz gorsza.
Więc ta aktualizacja to głównie usuwanie. Codzienne nagrody zniknęły. Mechanika czynszu została usunięta. Historia jest skracana do czegoś, co człowiek faktycznie chciałby czytać.
Nad czym teraz pracuję
Most i generowanie proceduralne Przerabiam całą mapę. Przenoszę to, czego nauczyłam się przy tworzeniu Huskbound, w szczególności generowanie proceduralne. To oznacza, że świat będzie tworzył się inaczej za każdym razem, gdy się wczyta. Sam most pozostaje. To, co znajduje się na moście, zmienia się w każdej sesji.
Ironicznie rzecz biorąc, to powinno sprawić, że gra będzie działać lepiej niż dziś.
Mniej, ale lepszych budowli Zamykam dostęp do wielu budynków, w których nie było niczego w środku. Otwarte zostaną tylko te, do których naprawdę warto wejść. Pusty pokój to nie zawartość. To po prostu pokój.
Zadania i błąd lokalizacji Jakiś czas temu przeniosłem obsługę zadań, żeby była realizowana programowo, zamiast przez urządzenia, które daje mi Fortnite. To byłby błąd. Tekst, którego użyłem, był zwykłym ciągiem znaków, ale poprawne tłumaczenie wymaga specjalnego komunikatu lokalizacyjnego.
W efekcie każdy gracz na całym świecie czyta tekst mojego zadania po angielsku. Naszych zagranicznych graczy przepraszam. To całkowicie moja wina i zostanie to naprawione.
Porządki Aktywnie upraszczam mapę, żeby była lżejsza. Lepsza wydajność, mniej ruchomych elementów.
Przyszłość
Czekam z niecierpliwością i bez rozsądku na aktualizację, która pozwoli mi budować własne pojazdy.
Pomysł jest taki: budujesz własne złomowate pojazdy z wyszperanych części, a każda część zmienia to, jak się nimi jeździ. Słaby silnik i dobra rama to zupełnie inne auto niż na odwrót. Żadne z nich nie jest dobrym autem.
Mamy już ten system do broni i nie mogę się doczekać, żeby się za to zabrać.
Bronie, które możesz stworzyć, i pojazdy do stworzenia. Już wiesz, do czego to zmierza.
Wesprzyj podróż! Jeśli podoba Ci się, w jakim kierunku zmierza ta mapa, daj jej Polubienie i dodaj do Ulubionych. Nic to nie kosztuje, a dla tego jednoosobowego zespołu znaczy naprawdę wiele.
Dołóż do ognia,
GraphicSurfer